Wednesday, 2 June 2010

Percutian di Hospital

Dah lama sangat tak update blog..kebizian melanda diri setelah bercuti 4 hari..banyak kerja opis yang nak kena buat..huhu..Kla ummi nak coretkan sejarah Aisyah pertama kali kena masuk hospital.....pada 29/5/2010.

Hari Jumaat lepas kami 3 beranak balik kg ummi kat Kemaman.Alhmdulillah smpai dalam kul 3 ptg, masa tu majlis tahlil dah habis, tak kisah lah janji dapat balik kg...Aisyah macam biasa memula jupe ngan sepupu2nya mesti malu2 kucing dah lame2 baru dia ok..Malamnya Aisyah tido sangat lewat, ummi pun tak sure kul bape dia tido sbb ummi n abah dah lama menidokan diri sbb tersangatlah penat(ummi sakit perut huhu).Ummi tinggalkan Aisyah ngan pakcik2 n makcik2 nya. Sedar2 Aisyah dah tido n mlam tu tatau kenape sepanjang mlam Aisyah asik batuk ajer..Kesian sangat bila dengar dia batuk (nak cakap berjangkit, takde sape pun yang batuk kat rumah tu)..Keesokannya bermula lah kisah percutian yang agak tragis sbb Aisyah terpaksa dimasukkan ke hospital coz jangkitan kuman dalam paru2..memula ummi n abah nampak Aisyah tidak serius sangat, tapi bila kami bawak ke klinik n Dr. suruh kami segera ke emergency, masa tu hati ummi dah berdebar2..serius ke batuk Aisyah ni??

Bila sampai je di hospital, terus Dr cek n Aisyah kena x-ray..resultnya..memng ada spot kat paru2 Aisyah cuma Dr tak sure samada jangkitan disebabkan bakteria or virus..wateva..yang penting skrang Dr nak masukkan Aisyah ke wad..ohhh tidak!!..Ummi plak yang jadi takut, huhu..Masa dalam wad, Aisyah kena sedut gas untuk cairkan kahak n membuka saluran pernafasan.Dr cakap nafas Aisyah berbunyi..huhu..

Tapi yang bagusnya Aisyah ni, masa Dr nak cek paru2 dia konfiden je muka siap gelak2 plak ngan Dr.Tak takut lak ngan Dr, tapi bila nurse nak timbang n ukur tinggi sampai melalak2 tataula apa yang dia takut sangat..Satu lagi, Aisyah ni cukup susah masa nak bagi dia sedut gas hoho.. terpaksala ummi kepit si kecik ni apa lagi menjerit2 la dia sampaikan nama Aisyah glemer satu wad sbb suaranya kuat menjerit mengalahkan budak2 lain.

Dan itu sume sudah berakhir, pas Dr cek keesokannya, Aisyah dah boleh keluar.Alhamdulillah..cuma sekarang ni ummi n abah kena sentiasa beware dengan persekitaran Aisyah..

Punca2 jangkitan kuman pada paru2 ni boleh berlaku disebabkan macam2

1)asap rokok(direct or indirect)
2)habuk
3)binatang berbulu
4)air yang diminum n
macam2 lagi
Dan ummi sediri tak pasti yang mane satu asbab pada Aisyah.Papepun ummi bersyukur sangat keadaan Aisyah tidak terlalu serius.Pengalaman kami tido dalam wad, (abah tido dlm kete) memberikan pengajaran yang sangat berguna pada ummi.

23 comments:

abah said...

ummi dah kembali menulis.......

abah said...

ummi, aisah 1st masuk wad mase awal2 pindah kl aritu...kat hospital pjaya..sian abah tgk aisyah kena masuk kan air....tak sangka lasak jgk ye...tp penakut sangat ngan lipas dan segala serangga....anak abah ni....lucu kalau tgk aisyah menjerit2 takut...eeeeee,eeeeeee...akutttt!

wan sujaihah said...

skang ni penyakit macam2 kan...emm tak leh nak duga...syuhhhh penyakit

lily azliyana @ mama zara said...

laa..siannya..aisyah kena masuk wad ker..nasib baik pas sehari dh ok..hope dah 100% recoverla die..

psstt- ummi Aisyah asal kemaman ke rupenye..kite baru jek lepas gi kemaman last saturday. bwk mak shopping kat kompleks bwh the store tuh..=p

maszmadi said...

cian aisyah kn msuk gas yerk.. anak masz pon pnah kn msuk gas tp xder arr smpai kn tido ward.. alhamdulillah skrg aisyah da ok kan..

ann @ hatiberbunga said...

huh?? siannya aisyah..
nasib baik dah ok, kan?

aisyah sama ngan asyraf. takut benor kena ukur tinggi ngan timbang. apa yg ditakut sgt pun x tau. hehee...

Ummi Aisyah said...

sujaihah:mintak dijauhkan segala penyakit,,syuh2 p main jauh2:P

Ummi Aisyah said...

abah:haritu kat putrajaya 1st masuk wad tapi takdelah smp bermalam abah kan.

Ummi Aisyah said...

maszmadi:yeke?budak2 memg senang dapat jangkitan kuman kan?alhamdllah dah ok..

mama zara:hope so..la p kemamam ke?lain kali leh kabo ke kite kalu dah smp trg tu..

kak ann:la asyraf pon penakut gak rupenya..hehe memng pelik la kan ape yang dorang takut sgt pun saya tatau.

idah @mama izzya said...

salam..blk neram ker?hehhe
sy dah lama x blk neram..huhuhu...
alahai siannyer aisyah..dugaan & cabaran yg perlu ditempuhi kan..

Ummi Aisyah said...

mama izzya:neram, dok kg maner yer?sukanya dapat jupe org kgku hehe..saya kat padang lalang, kat lorong damai 2.tah2 kite sekapung kot.

idah @mama izzya said...

ala mmg sekg pun..sya ada tulis kat chatbox mgkin x perasan kut..

akak anak pak harun kan?kakak hidayah?hehhe klau x salah la..

sya berjiran ngan ustaz nik..

Ummi Aisyah said...

alahai..baru perasan.ni adik syukri husin yek..heheh kecik je dunia blog ni yek..hehe excited lak dapat jupa org kg.baru ingat name penuh faridah kan?lain sgt dah muka skrang banding ngan mase kecik2 dulu heheh

sz | m.a.s.s said...

alhamdulillah aisyah dh sihat ye...skrg ni macam2 penyakit berjangkit, lagi la risau...mintak dijauhkan ...semoga kita semua dilindungiNya...

Ummi Aisyah said...

kak sz:semoga kita sama2 dijauhkan segala penyakit..ameen..

MUMMYAR said...

sian nya aisyah ye...bahaya jugak kan mcm2 kita terdedah dgn benda2 mcm tu....

nasib baik aisyah dh ok....gud girl....

Ena said...

salam..

alahai.. ciannye kat aisyah..

camtu la anak2 ni.. ada msa kita nampak kesihatannya macam serious tapi bila p jumpa doc kata ok.. tapi bile kita nampak mcm ok.. serious pulak.. huhu.. hanya doc je yg blh pastikan sbb tu kejenya kan! kita hanya mampu awasi anak2 kita.. tu kdg nak kene, kene juga.. mcm anak2 sy.. si kakak dah ada asthma, skrg doc ckp ciri2 dah ada kat si adik.. huhu.. lepas tu si adik mcm aisyah juga.. sangat tak suka amik nebulizer..

LIP (^_^) said...

alhamdulilah aisyah dah kembali sihat..

ibu_Arifa said...

alhamdulillah..aisyah dah semakin sembuh skrg..saya pun pernah bermalam (3malam) di hospital pantai.. temankan Dalila. sejak tu dia phobia kalo masuk hospital (gi melawat ker checkup ker).. nampak doktor dan nurser dah meraung nak ajak balik dah..

kesiankan bila tgk budak2/anak2 kecik ni sakit.. dah la susah nak mkn ubat..

Ammi Sara said...

Harap aishah lepas ni tak perlu masuk wad lagi kan, yela menggerunkan. Aishah kena mcm waidi aritu ke?, bg nebulizer utk cairkan kahak..batuk teruk. Ammi doakan anak2 ammi dan anak2 kawan ammi sentiasa sihat selalu..

mrs.ecam said...

huuu tingat ms ank aku ajib kne msk wad smnggu sbb jangkitan paru2...nsb bek aisyah x kne thn kt wad lme kn...

Intan said...

Alhamdulillah aisyah dah beransur sembuh...aunty doakan agar aisyah sihat selalu dan di jauhkan dari penyakit...amin :)

Ummi Aisyah said...

Time kasih pada sume yang mendoakan kesihatan Aisyah..moga kita sama2 dijauhkan dari sebarang penyakit ameenn...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails