Thursday, 3 November 2011

Duhai hati

Kadang-kadang kita diuji untuk melihat kekuatan dan meningkatkan keimanan...Kadang-kadang kita dikurniakan matahari untuk menerangi hari yang gelap..Sesungguhnya ALLAH yang MAHA mengetahui perancangan terbaekk untuk kita..Bersabarlah duhai hati..

Tuesday, 20 September 2011

Coretan Kenangan Manis - A Part of My Life

Slm...

Mlm td adalah malam yang panjang..mate tak terasa ngantuk...target utk upload kn gambo raye yang dah lama kat dlm hdisk...hahaha..sambil2 tu, tetiba nak wat video slide..
so, jadilah...tapi simple2 je..dah lama x wat...software pun ntah ke mana, almaklumlah pc sume dah diformat baru..jengggggg..

layan je lah....dedikasi buat yang tersayang..muahs..luv u sgt2!


http://www.facebook.com/video/video.php?v=22063

20271891

Wednesday, 7 September 2011

Coret-coret kenangan shopping di Jalan TAR

Album Shopping Raye 2011


Alhamdulillah, puasa dah, raya pun dah...tp banyak la kenangan dan momen indah yang dijadikan kenangan. Lebih-lebih lagi mase shopping di jalan TAR. Siap abah amik cuti rehat sempena Nuzul Quran lagi utk temankan dua branak yg cute ni shopping. Aiseh, kerana buah hati pengarang jantung, kena la ikut..hehehe.

DR SOGO KE JALAN TAR : Ummi x lepas dr memandang kedai2 yang jual tudung-tudung baru..xtgk depan punbahaya betul.Penat pun, blh minum air. Abah just candid je mana yg patut..hehe

GERAI ABG WEIL : Singgah di gerai abg weil yg dijaga oleh che ah(adik abah). Siap jd model gambar lagi.heheh. Gelagat penjual dengan pembeli. Mujur beli jgk baju kat situ..Cantik..Abah bergambar dengan bro Yaakub.
Kalau ikutkan banyak lagi kenangan bergambar yang dirakam..tapi pilih2 jgk mana yg patut. kang tak muat...biasa la..abah tak penah lepas tangan berkamera..hahahah.Nantilah tgk gambo raya lak..lagi best..


Tuesday, 6 September 2011

Salam Aidilfitri 1432 H

Potret Raya 2011 @ Kuala Berang
Rasenya belum terlewat saya sekeluarga ingin ucapkan Selamat Hari Raya , Maaf Zahir & Batin kepada semua yang mengenali kami...

Monday, 22 August 2011

Eeei, x sabornye nak balik kg...

Che aisyah mau balik kg jumpe nyang, tok, atok n neneknya dan sedaranya.
Byk bezanya raye kat kg ngan raya kat bandar besar macam ni....Mmg la org akan kate, zaman dah berubah, raya kat bandar ngan kg same je...ye ke?
xde lah..takkan sama punyer. Pastinya abah, ummi n aisyah balik kg sbb org tua n adik beradik sume bkumpul di sana...insyallah, ia akan jadi tempat berkumpul sampai bile2..

Kat kg, suasananya mmg berbeza..ei, xleh bygkan raye puasa kat bandar especially putrajaya..xnak lah..Byk perkara yg boleh dibuat bile blk kg..xde la just tunggu utk beraya je.

Ini just perancangan je...tertakluk kepada keadaan(kebiasaannya beginilah aktivitinya).hehehe.. harap semua meriah.....

Sehari sebelum raya....
1. Tolong beli lauk/air n tolong mak masak - dah jadi kebiasaan. Time ni la nak beli tu, nak bli ni...paling best, nak bli air tebu..time ni la air tebu yg best kat kg tu nak dijual..ari2 lain, xde la nak merasanya...kalau sempat, blh tlg mak masak...hahahah
Status : X jalan le..maklumlah, adik semua pakat nak wat ais asam boi.huhu

2. Pi Kubur - sehari sblmnya, pasti dah pi kubur.bersihkan kubur.baca yaasin dan sedekah doa buat yang dah pergi...Di sinilah kitorang pre-gathering n kadang2 tu, siap berbuka pose bangsal yg dibuat kat sane ramai2 lagi. ala, just bwk kue2 dan jajang je..Time ni lah nak borak panjang2 ngan waris2 yang jauh..
Status : Jalan. Tp lepas smyg raya pi ziarah kubur ramai2.

3. Main bunga api - just layan budak2 main bunga api. tu kalau ade la..kalau xde, lagi bagus..skrg bdk2 main bunga api n mercun ntah ape2...dulu, kitorang main gak, cuma xde la sampai berbalut n putus sane putus sini...paling canggih pun abah main, mercun keluang...mercun gasing la yg palinmg best...hahaha..berputar macam gasing la...
Status : Yg ni mmg jalan.Siap abah beli sekotak n ajar aisyah main bunga api..tp bunga api je tau...yg penting, mesti kena pantau jgk ni...

4. Ambil lemang - tiap tahun mmg xpenah miss tempah lemangngan org kg..thn ni ambil lemang ngan pak sedara sendiri, ayah mahmud kg langgar...duluu2 lagi best..merasa wat lemang sendiri kat kg buluh mase arwah wan ade lagi...berasap nak tnggu lemang tu masak..best wooooooo, bukan jenis yg kukus dulu...ni 'ori' punyer lemang..tahan lama maaaaaaa...biasenya petang dah amik lemang tu.. tp tahun ni, rasenya malam br ambil...tgk keadaan jgk le...mak ckp 8 btg tahun ni..bestnye makan lemang ngan rendang ruse..hhahaah.
Status : Yg ni mmg jalan.Tp mak ngan ayah yg pi amik. Maklumlah, abah nak kena bersihkan umah dl.

5. Ambil kek kat kedai bee - tiap tahun, bee mesti bagi kek raye..walaupun just kek yang biasa, tp dia tak penah lupe bagi utk hari raya..tak tahulah tahun ni ade lagi ke x..tak bagi kue, dia bagi yang lain...ops lupe.bee ni kawang mak ayah yg jd tauke  kedai runcit kat kole berang..dah kira macam adik beradik le...tp kitorang pun dioa2 jgk, mudah2an bee ni akan terima hidayah....aminn...
Status : X jalan le. xsempat nak ke kedai bee. tp kek tu mmg ade kat umah.

6. Pastikan hiasan pokok/kad gantung dan serba serbi macam suasana raya - Part ni lah yg paling sukar sikit...nak kena kreatif la...nak buat tu, nak hias ni...keje abah just gantung2 kad, bersih mana yg patut...meja bulat yg kecil kena jadi besar sbb nak taruk kueh raya yg byk...ala, kue tunjuk2 je...hahaha..tahun ni, tak tahulah dapat merasa ke tak biskut cincin tradisi keluarga turun temurun...besttttttttttt.. aisyah kalau makan xnak bg abah pun...macam tahun lepas...huhuuuuu..
Status : huhu, perancangan yg xjalan. tahun ni, just tunjuk2 je...huhu

7. Bersih dpn umah, rumput2 panjang pasti dicabut dan dibakar sampai tinggal abu.. - waduh, inilah yg jd punca utama penyebab batu karang abah...kebiasaannya, kalau bulan pose, abah x penah mis cabut rumput kalau dah rumput tu panjang...of course la bulan pose takleh minum air, so mmg cukup bahaya....takut nanti jd penyebab batu karang...nasihat abah, lepas wat keje berat2 n kuar peluh2 tu, terus la minum air....bahayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
Status : Siapa kepalanya kalau bukan abah. hahah...berkat kerjasama dik2 n kga, semua kawasan umah jadi ok.sampaikan bunga ros mak pun dicantas....takpe, utk raya kali ni je..hehehe

8. Pasang pelita ayam dan lampu lip lap. - Skrg ni macam payah je nak cari minyak tanah..dah la mahal..takut nanti xjadi pape.maklumlah skrg ni musim ujan..tapi skdr tunjuk2 tak kisah le...lampu lip lap ni just beli kat mydin je lah..yg tu je yg murah....Mat li kena tolong along dia...aisyah pun blh ikut dan tgk dari jauh, xleh dekat2 ngan pelita..bahaya..
Status : Jalan. siap bli siap2 kat supermarket Terus Maju (exit kuantan). utk neram dan umah tanggol. beli kali kedua di wakaf tapai...mmg best pasang pelita banyak2..berseri2 umah bile malam. 

9. Kemas umah/mop lantai - adus, yg ni yang paling malas nak layan ni..mana2 buku yang bersepah dan barang2 tak diatur sebaiknya akan diangkut ke stor...hahaha, time ni la yang tuan punye barang bengang, maklumlah ntah ke mana peginye barang diorang..hahaha..che pah la yg rajin sapu dlm umah...
Status : Jalan, tp abah tak larat nak jalan. terus tdo sbb penat bersihkan umah. bangun2 dah siap...bagus adik2 abah.hahaha

 10. Isi kuih dalam tabung - Biasanya malam2 ni, che ainul sbg kakak sulung yang akan isi tabung. then, che ilah, che ah, che pah n adik yang tlg isi...kalau org laki isi, makin isi, makin kurang le..yer la, satu isi, 2 kali makan..hahahaa.
Status : Jalan, sama macam di atas, abah tumbang awal.

11. Masak lauk utama - Kitorang, time raye je mesti ade menu utama...biase nasi la..tak nasi dagang, nasi tomato..tak pun nasi minyak...tahun ni blum plan lagi...hahaha...tgk la, ngidam nak makan ape tahun ni..nasi arab blh??? hahah, tp x sume org suke nasi arab..nasi kebuli???ntah, piki dulu n bincang ngan mak.bab ni, mak yang pandai wat.superb...ni pun nak blaja2 ngan mak..hahaha..janji, ade semua bahan2, kira jalan lah...hahahah
Status : Jalan, tp nasi minyak je..tp best....

Tu yang meriahnya sehari sebelum raya..kalau hari raya lagi la meriah...paanjang sgt nak citer karang......kalau kat putrajaya, just tunggu la nak raya esok...pi raya kat alamanda je..huhu..paling hebat, gi braya umah PM...

semuanya hanya perancangan je...hanya Allah yang tentukan...
Didoakan semuanya berjalan lancar..aminnnnnnnn




Thursday, 18 August 2011

Rendang Daging Rusa

Ntah la nape tetiba abah nak try2 carik resepi rendang daging rusa. Ngidam benor nak try rasa rendang ni. Almaklum skrg ni jadi tauke daging rusa. 

Alhamdulillah, esok stok daging rusa akan sampai. 22 kilo..Kengkawang kat opis mau - 10kg, kengkawang taska iplay -4 kilo, kengkawang kuarter 5r3 mau dlm 6 kilo..Abah n ummi plan nak bwk blk kg 6 kilo..maklumlah dua2 keluarga besar2...hahaha

huhu, abah dah x sabor2 nak tunjuk kepakaran masak rendang...tu yg terbabas ke laman web www.cikmin.com kite ni. semata2 nak cari resepi..

Kalau tgk gambo, alahai, bestnye...tp mmg dijamin, daging rusa ni best sgt sbb tekstur daging dia yang lembut..cheewah..


Snapshot dari laman web cikmin.com...bestnyeeeeeeeeeeee.terliur!


Kalau nak buat ikut style cik min :

Resepi Rendang Daging Rusa ala cikmin

Bahan-bahannya
1kg Daging Rusa
500gm Santan
200gm Cili Kering*
10ulas Bawang Merah*
4biji Bawang Putih*
1inci Halia*
2inci Lengkuas*
1inci Kunyit Hidup*
5btg Serai*
2biji Buah Keras*
3helai Daun Kunyit-dimayang
3helai Daun Limau Purut
1btg Serai-diketuk
Kerisik
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
  • Kisarkan semua barang yang bertanda* 
  • Masukkan bahan kisar kedalam kuali,jerang hingga naik baunya 
  • Masukkan serai ketuk dan Hirisan daging rusa,biarkan separuh empuk 
  • Masukkan santan,kacau2 biar mesra daging dan santan 
  • Bila daging dah empuk,masukkan kerisik,daun limau purut,kacau2 biar rata 
  • Bila daging dah separuh kering,masukkan garam,gula merah secukup rasa 
  • Masukkan hirisan daun kunyit kacau2 biar mesra 
  • Angkat dari kuali sedia untuk dihidangkan
 Fuh, mesti terangkat nanti...blh ajak ummi cari bahan2 minggu ni..cuma dalam byk2 bahan tu, abg rase nak cari n buat kerisik tu yg payah tu..kalau kat kg takpe....tp jgn bimbang...ditanggung beresssssssssssss..abah yg masak, ummi n kak aisyah sekadar pembantu je, bole?hahaha

Tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....


9 Mimpi Rasulullah S.A.W

Intipati tazkirah selepas bacaan Yaasin minggu lepas.


Nabi Muhammad saw pernah bersabda, : Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku di Israqkan.."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatangi Malaikat Maut dalam keadaan yang menggerunkan untuk mengambil nyawanya, namun Malaikat Maut itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA ORANG TUANYA(IBUBAPA)

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis laknatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah

Demikian 3 daripada 9 mimpi Rasulullah saw. Mungkin kita terbiasa dengan corak kehidupan kita sehari-harian yang sedikit alpa kepada tuhan. Namun kita patut bersyukur kerana masih diberikan masa untuk memperbaikinya selagi belum dijemput tuhan.

Selagi kita masih bernyawa gunakanlah ia seadanya....


Wednesday, 10 August 2011

Indahnya Ramadhan~~~~~

Bila masuk Ramadhan banyak perkara yang berubah
~~Yang gemuk bertukar kurus~~
~~Yang kurus bertukar gemuk~~
~~Yang jahat jadi baik~~
~~Yang baik jadi jahat~~
~~jadual waktu harian berubah secara serta merta~~waktu bangun, solat, waktu tidur~~

Kalau diberi peluang, saya impikan setiap bulan adalah bulan Ramadhan..

                             'Ya Allah~~Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna.....
                             Agar dapat ku lalui dengan sempurna...'
                           

Thursday, 4 August 2011

MENCARI TITIK PERSAMAAN~~

Alhamdulillah..hari ini dah masuk hari ke 4 saya sekeluarga berpuasa..except si kecik tu..Semoga segala amal ibadat kami diterimaNYA..ameen..

Okla..entri kali ni nak bercerita sikit tentang karakter kami berdua..Kalau orang tak kenal saya, maybe orang cakap saya ni macam garang, pendiam n sombong..hakikatnya tidaklah camtu..namun saya hanyalah manusia biasa yang tidak terlepas membuat kesilapan dan begitu banyak kelemahan diri..(berfalsafah la plak pagi-pagi ni..ehikss..)..tapi itula..segala kelemahan tu saya cuba baiki setiap hari...
emm...dulu2..saya terlalu berfikir macam mak n arwah ayah saya boleh kekal bahagia berkongsi hidup selama 40 tahun..seingat saya tak pernah saya tengok mereka bergaduh..arwah ayah tak pernah tinggikan suara apatah lagi nak pukul mak..macam tu jugak mak tak pernah nak marah2 ayah..sangat2 bahgia tengok mereka..tu lah keajaiban dalam rumahtangga kn.

Kata orang tua2..3 tahun pertama perkahwinan merupakan tempoh berkenalan dengan pasangan...sama jugak dengan situasi saya masa mula-mula kahwin dulu...kini dah hampir 4 tahun kami bersama..saya masih cuba mengenali en suami..dan belajar menerima segala kelebihan dan kekurangannya sepertimana si dia menerima saya seadanya..

Perbezaan..

Setiap pasangan dah tentu banyak perbezaannya kan..macam tu gak dengan saya..tapi bila saya kaji balik..sebenarnya kami ni terlalu banyak persamaan dari perbezaan..Penat gak nak mencari perbezaan karakter antara kami...emmm...

1)Dari segi selera makan..saya lebih suka masakan yang merah2 cam ayam masak merah, udang masak merah, kerang sambal merah..dan yang lain2 lagi asal nampak je merah hihi...tapi en suami suka masakan yang lemak2 cam gulai ayam..dan yang sewaktu dengannya..pastu tak ketinggalan ikan keli feveretnya..sy pulak sedikit anti dengan ikan keli (sebenarnya ada kisah disebaliknya)..tapi saya masih boleh makan cuma sesekali ajerla..

2)Masa shopping, en suami cukup teliti bila pilih barang dapur..siap compare harga bagai..aduii..lame ahh nak nunggu beli barang dapur..saya plak senang ajer..mane jenis barang dapur yang saya suka..terus diangkut masuk troli..jarang nak cek harga dulu..hahhah...nak cepatla katekan..

3)Saya ni jenis tak suka barang sepah2 contoh cam baju or towel yang sangkut2 kat kerusi or kat tempat tak sepatutnya..tapi en suami..tau2 ajer la orang lelaki punya style..sbb tu mulut ni cepat ajer nak membebel..ya ampun ye bang..:)).

4)En suami lebih alert dengan hari2 istimewa cam hari jadi dan sebagainya..tapi si isteri plak...asik lupa ajer..maklumlah...urat dah banyk putus kan..hihi..

Persamaan..

Kami memng terlalu banyak persamaan...terlalu banyak..bila tengok en suami..itulah saya..dan sebaliknya..syukur Alhamdulillah..Allah mempertemukan kami..

1)Ramai orang cakap muka kami seiras..(ye ke?)..:PP

2)Kami memng sempoi..dari hujung rambut hingga ke kaki..pakaian or segala aksesori, kami memng tak mementingkan jenama...janji murah..n selesa dipakai..Pada kami kalau nak bergaya pon kenalah tengok kemampuan memasing..macam kami ni..ihikss..bersyukurlah dengan rezeki yang Allah kurniakan.

3)Dua2 kaki jalan..susah nak lekat kat rumah..asik berkepit bertiga(Aisyah sekali) ke mana-mana...Aisyah pun dah menurun perangai mak bapaknya..Apapun memng best sbb setiap hujung minggu ade aje plan kami bertiga..

4)Suka balik kampung..sanggup naik bas kelek Aisyah sekali nak balik kampung walaupun hanya cuti hujung minggu ajer..penatt wooo travel balik trengganu..takpe janji hati bahagia dapat jupa orang tua kan kan..

5)Suka buat kerja n keputusan last minit..fuuhh...memng bahaya kitrg ni..(jangan tiru yek kekawan)..kes yang paling bahaya ialah time buat keputusan nak majlis kahwin..hanya ada masa 2 bulan untuk prepare segalanya hahha..memng keje gile...tapi Alhamdulillah..sumenya berjalan lancar, sederhana tapi cukup meriah...

6)Sangat suka menerima tetamu..sape2 nak datang rumah sangat2 dialu2kan..Tetamu itukan pembuka rezeki..betul tak??

7)Suka bergambar..mak bapak plus anak sama naik bila kasi can posing..tapi itu pun kalau dengan kamera sendiri..kalau org lain punya..kami shy-shy cat jugak..ehehhe...

8)Suka layan drama bersiri..hahha...kalau dah tengok sekali..mulalah takleh nak tinggal..lagi-lagi en suami..sanggup ajer diangkut pinggan nasi depan tv kihkih..jangan mare ye cik abg..

9)Susah nak marah..kami berdua memng tak reti nak marah..Aisyah tak percaya??..memnglah sbb dia je yang salu kami marah..tupun sbb suka sangat tido lambat kan anakku..

10)Penyayang??semestinya la untuk kaum ibu..tapi bapak Aisyah ni pon sangat2 penyayang orangnya..betol2 kan Aisyah...

11)Sporting...kami jenis tak kisah..ape event yang orang ajak selagi boleh pergi memng kami pergi..lagi2 kalau orang jemput kenduri kahwin..tersangat lah hepinya..sure pergi tak kira hujan/panas..:P.

12)Selera makan..even selera makan kami berbeza..tapi kami boleh masuk ape je rezeki yang dihidangkan..bak kate orang tolak kayu dengan batu ajer..

13)Kalut..pening gak bila dua2 jenis kalut..tapi yang pastinya en suami lagi kalut dari saya...betul tak Aisyah?(Aisyah lagi kena tanya...:P)

14)Banyak cakap..kalau kena dengan yang sekepala..memang mulut saya tak berenti bercakap ..en suami plak..sangat peramah ngan sume orang..Aisyah plak..macam ade emas dalam mulut, takmo bercakap.. haishh..

15)Dua2 bukan kaki wayang..en suami baru 2 kali tengok wayang tupun siap boleh tido lagi..huhu...saya??baru sekali tengok, tu pun sbb nak rasa pengalaman tengok wayang...hmm...bagi saya dan en suami, best lagi lepak2 depan tv or pc sambil layan dvd hihi..papepun sumenya terpulang kepada memasing..

Banyak sangat persamaan kami, dah tak tersenarai plak..tapi itula..bila jumpa titik persamaan..di situlah akan ada keserasian..Alhamdulillah..lagi beberapa hari nak smbut ulangtahun perkahwinan yang ke 4..hopefully saya tak lupa..Klah..cukupla untuk kali ini..nak kena smbung buat keje plak..

Wednesday, 27 July 2011

Sekeluarga pegi makan angin di Eropah..

Semua orang nak merasa makan angin kat Eropah. Nak nikmati pemandangan dan suasana yg cun2 macam kat tv tu la. Kalau ditawarkan pi sane free, sume nak. jgn ingah murah tau..sure mahal. nak kena pikir kos yg byk nak kena tanggung. kos terbang, makan minum, pnginapan. sure la..mau pening pale mikirnya.

tp skrg tak lagi...sbb dah pi kat tmpt ala2 eropah..hehe. kat mana lagi, Taman Saujana Hijau Putrajaya la..kat presint 11 tu...mujur la kuar berita kat surat kabar.  kalau x mmg tau tau ade tmpt mcm ni.hahaha

tempatnya mmg menarik..kalau nak wat gambo kawin style org puteh, blh2 saje.pemandangan cukup menghijaukan. Cuma skrg masih dalam fasa awal..nanti pokok2 tu dah besar, nampak lagi hebat..hahaha

So, abah just nak share pic. mana tau nanti blh singgah2 cni. Gotcha!

Pandu arah utk ke lokasi yg kita idamkan..hahaha
 Si kecil yang dah berani ddk kat atas pagar@pengundi atas pagar @peace


 ni dah tak jadi peace,syg..tu jadi 3.

 Our Hepi family..
 tersengih2 ni...ade ape2 ke?

Sume malu2 ni, apasal..haha...che ah siap nak lari mana tu?

Dari hanya kerana mata.............silau kan, kakak?gaya terkini dr kakak.

Macam di Belande je..hahaha
Satu pose yg menarik dr kakak.

Fuiyo...bestnye tempat ni

Indahnye Putrajaya.. Meninjau lokasi kediaman..hahaha

Ada jumpe ape2 ke kak?hahahaha
So, tempat  ni abah rase dalam 5 thn yg akan datang, mmg akan lagi best sbb pokok2 dah mula besar2..mcm skrg, pokok2 still kecik lagi..

dont worry kalau x dpt pi eropah..pi tam,an saujana hijau ni, dah kira macam eropah la jgk..ada rezeki, dpt la pi real eropah..hahaha insyaallah..

Monday, 25 July 2011

Aisyah'S bESDAY part 2

Antara picas mase celebrate besday Aisyah kat Iplay..

hepi gurl~~~~

Acara potong kek..ummi n abah yang over..Aisyah menten cool gurl :P

kek ultramen..hihi...

Aisyah's frens~~~

Besday card from Iplay

hepi famili..note:ummi yang makin bambam..hoho~~
note:Besday party yang simple..tapi yang penting dapat hepikan Aisyah n kawan2 nya..

Friday, 22 July 2011

Aisyah's Besday

video

note:Aisyah agak 'terkejut' mase ni dengan surprise party kat school..hihi..luv u gurl

Wednesday, 20 July 2011

Kura-kura & Arnab

Sebelum tido..tugas omak kena bercerita dulu ngan si anak dara..citer yang anak dara ni request "kura2 dan arnab"..tapi seminggu ni...story teller dah bertukar plak...anak dara plak yang akan bercerita untuk omaknya...

"satu hari...ura2 dan rabbit anab jalan2..satu hari...ura2 dan rabbit anab lari laju2...satu hari..ura2 dan rabbit anab..yee..menang..."

~~tahan gelak jer dengar Aisyah bercerita...baru nak rakam tapi cepat ajer dia perasan terus spoil plan ummi.. yang lawaknya boleh plak dia bercerita sampai ummi tertido ishish...Aisyah...Aisyah~~semakin bijak kamu yek..

Friday, 15 July 2011

Hepi Besday kakak~~~`

kakak~~merujuk pada anak dara kami..harini genap 3 tahun..dah besar pun anak ummi n abah..budak comel..yang makin bijak dan sentiasa menjadi penawar hati kami berdua..semoga kakak sentiasa menjadi kebanggaan ummi n abah, dikurniakan nikmat kesihatan yang berpanjangan..menjadi anak yang solehah..luv u so much sayang...

note:petang ni celebrate besday Aisyah kat nursery..tak sabar nak tengok Aisyah pakai gaun cindrella~~~

Wednesday, 13 July 2011

KATAK REBUS

katak.jpg
Jika katak itu disimbah dengan air panas, mungkin cepatnya ia melompat pergi mencari dingin. Katak itu akan segera melarikan diri kerana terkejut dengan perubahan suhu yang memudaratkannya.

Tetapi katak yang satu ini bersenang lenang.
Disangkanya kolam sekangkang katak itu adalah tasik terindah, termewah dan terbaik. Kerana katak yang satu ini hanya kenal kolam sekangkang itu, lantaran tempurung yang lama menjadi langitnya jua. Sedangkan katak itu tidak sedar, bahawa tasik impiannya itu adalah air rebusan di dalam periuk.

“Panas pula air sekarang ini”, keluh si katak yang terasa pijar.
“Oh, semua tasik impian hari ini suam dan panas. Ia fenomena sejagat”, kata suara ghaib di balik dinding.
“Aku yang harus bertahan. Panas ini tiada jalan keluarnya. Lagi pun segalanya masih ada”, jawab si katak kepada dirinya sendiri. Lidah panjangnya asyik mengejar lalat habuan tembolok.
“Tenanglah katak. Bukan air tasik impianmu yang panas. Ia fenomena sejagat”, suara ghaib itu terus datang. Menyumbat telinga, menyumbat mata, menyumbat hati… kerana sumbat menyumbat memang kerja *al-Mala’.

MATI ATAU BUNUH DIRI?

Akhirnya katak kembung yang sepatutnya cekap melompat ke sana sini, MATI KATAK.
Mati dalam rebusan yang panas sedikit demi sedikit, selari dengan sangka baiknya yang sedikit demi sedikit percaya, bahawa ia fenomena sejagat.
Mati katak… mati atau bunuh diri?

NOTE:ANALOGI YANG CUKUP TERKESAN~~


SUMBER: Abu Saif @ www.saifulislam.com





Thursday, 7 July 2011

Selamat hari lahir~~~`

To my beloved hubby,hari ni 07072011 genap my dearest husband 32 years old..owhh..still awal 30-an kay :P..Doa kami semua dengan pertambahan umur ini semoga abang dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, dikuatkan iman, diberikan nikmat kesihatan, ditabahkan hati dalam menempuhi segala cobaan hidup..susah senang Insyaallah sama2 kita harungi bersama..Terima kasih dengan kasih sayang yang tidak pernah luntur darimu..

Luving you..
~Ummi n Aisyah~

Friday, 1 July 2011

My sweetie, cutie gurl

Dua tiga menjak ni, asik entri bergambar ajer..layan ajerlah~~

Aisyah @ school

alolo...nampak bumper lak..oppsss~~

alahai~~jelingan mencairkan ummi n abah

boleh masuk contest muncung paling mengancam ni..PP

main ting..ting lak

hepi gurl masa holiday kat PD last year~~tengah dok kira getah rambut..

you're our sunshine sayang

kakak dengan si mata boolat..(anak my hubby's fren)

masa ni Aisyah tengah hepi nyanyi  adik mata bolat terpegun samada stress or impress hahah

bapak ngan anak yang seronok berendam~~

siap ajar anak swiming lagi tu...jeles~~

ni muka dah kesejukan..hihi..comel plak berkemban camtu kan

Thursday, 23 June 2011

Kenangan Terindah~~

Harini bukannya ulangtahun perkahwinan kami lagi..tapi ummi rase teringin lak letak gambar ni nak abadikan kenangan terindah kami~~gambar pon tak berapa cun sngat yela pakai cameraman cap kampung je hihi..apapun..yang penting boleh wak kenangan kami masa tua2 esok2 (Insyallah semoga kasih sayang ini makin bertambah hingga hujung nyawa)..

Date: 25 Ogos 2007
~Kasih nan abadi~

~time ni ramai cakap my hubby cam YUSRI kru~~oowwhh dah kembang semangkuk orang tu:PP

hepi couple~~luv it

yum..yum..~~hingga saat ni my hubby masih rajin suapkan saya kalau saya ckp tak mo makan ~~huhu

Wednesday, 22 June 2011

seNYUM :))~~Tak perlu kata apa-apa

Some of Aisyah' s collection~~

with Aisyah's cousin-Fahmi..@ Presint 5~~tengah race kuda ni hihi~~

Aisyah with uncle Jie @ MAHA 2010

@ istana kehakiman~~kontrol ayu ahh

with nenek n atuk terchenta~~Aisyah nampak sunhat jer hihi

Aisyah in pasport photo yeeahh~~~

jeles tak u olls??Aishah amik gambo ngan PM lagi :P

see...@ ladang lembu n kambing..berani tak saya??: grrrr



ayoyo..spek mate beso takleh tinggal no~~

Aikss..tukar profesion lagi....:))

hepi gurl~~

kak balqis..Aisyah's cousin~~beza setahun je tapi ketinggian amat berbeda kan..huhu~~~

Sekian dari Aisyah's album ...tadaa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails