Thursday, 18 August 2011

Rendang Daging Rusa

Ntah la nape tetiba abah nak try2 carik resepi rendang daging rusa. Ngidam benor nak try rasa rendang ni. Almaklum skrg ni jadi tauke daging rusa. 

Alhamdulillah, esok stok daging rusa akan sampai. 22 kilo..Kengkawang kat opis mau - 10kg, kengkawang taska iplay -4 kilo, kengkawang kuarter 5r3 mau dlm 6 kilo..Abah n ummi plan nak bwk blk kg 6 kilo..maklumlah dua2 keluarga besar2...hahaha

huhu, abah dah x sabor2 nak tunjuk kepakaran masak rendang...tu yg terbabas ke laman web www.cikmin.com kite ni. semata2 nak cari resepi..

Kalau tgk gambo, alahai, bestnye...tp mmg dijamin, daging rusa ni best sgt sbb tekstur daging dia yang lembut..cheewah..


Snapshot dari laman web cikmin.com...bestnyeeeeeeeeeeee.terliur!


Kalau nak buat ikut style cik min :

Resepi Rendang Daging Rusa ala cikmin

Bahan-bahannya
1kg Daging Rusa
500gm Santan
200gm Cili Kering*
10ulas Bawang Merah*
4biji Bawang Putih*
1inci Halia*
2inci Lengkuas*
1inci Kunyit Hidup*
5btg Serai*
2biji Buah Keras*
3helai Daun Kunyit-dimayang
3helai Daun Limau Purut
1btg Serai-diketuk
Kerisik
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
  • Kisarkan semua barang yang bertanda* 
  • Masukkan bahan kisar kedalam kuali,jerang hingga naik baunya 
  • Masukkan serai ketuk dan Hirisan daging rusa,biarkan separuh empuk 
  • Masukkan santan,kacau2 biar mesra daging dan santan 
  • Bila daging dah empuk,masukkan kerisik,daun limau purut,kacau2 biar rata 
  • Bila daging dah separuh kering,masukkan garam,gula merah secukup rasa 
  • Masukkan hirisan daun kunyit kacau2 biar mesra 
  • Angkat dari kuali sedia untuk dihidangkan
 Fuh, mesti terangkat nanti...blh ajak ummi cari bahan2 minggu ni..cuma dalam byk2 bahan tu, abg rase nak cari n buat kerisik tu yg payah tu..kalau kat kg takpe....tp jgn bimbang...ditanggung beresssssssssssss..abah yg masak, ummi n kak aisyah sekadar pembantu je, bole?hahaha

Tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....


3 comments:

Sz said...

kerisik banyak gak jual yang dah siap paket tu kan...
tapi nak lagi "feel" buat sendiri la..eehehehe

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

yup. kat kedai byk. tp ni la first time beli...biase kat kg, mak yg slalu buat..
nak buat sendiri mcm x brape nak pandai lak..hahaha..
skrg dah mrasa daging rusa masak merah dan daging rusa masak kicap..cuma rendang je blum..maklumlah demam, x sempat nak buat.hahahah

Hasil Tani said...

Salam sy ada mjual daging rusa pada harga tempatan. sila berkunjung ke blog sy. terima kasih.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails